Waterbehandeling in de kas:
Sleutel tot gezonde gewasgroei
Om gewassen gezond te laten groeien in de kas, is het essentieel dat het gebruikte water zorgvuldig wordt gezuiverd en gedesinfecteerd. Water speelt immers een cruciale rol in de groei van gewassen. Wij ontwerpen, produceren, leveren en installeren systemen op maat, aangepast aan uw specifieke behoeften. Daarbij zorgen we ervoor dat ze volledig in uw bedrijf worden geïntegreerd en naadloos samenwerken met de bestaande systemen.
De waterbehandelingssystemen die we installeren:
- Ultrafiltratiesystemen
- UV systemen (Apollo/Apollo Plus)
- Ozon systemen
- Omgekeerde osmose
- Zandfilters
- Bandfilters
Bronwaterbehandeling
Omgekeerde osmose, ook bekend als hyperfiltratie, is een filtratietechniek voor het verwijderen van vaste deeltjes zoals zouten, mineralen, meststoffen, virussen en bacteriën. Hierbij wordt een membraan gebruikt als een extreem fijn filter zodat grote moleculen en chemische moleculen in de ruimte voor het membraan achterblijven en als afvalwater worden afgevoerd. Het schone water aan de andere kant van het membraan kan dan worden hergebruikt als irrigatiewater. In specifieke regio's waar het grondwater veel ijzer bevat, is een ontijzeringsinstallatie nodig om het bronwater te ontijzeren.
Behandeling van afvoerwater
Drainagewater ontstaat bij het irrigeren van gewassen waarbij het overtollige water niet direct door de planten wordt opgenomen. Dit water kan waardevolle voedingsstoffen bevatten, maar ook schadelijke stoffen zoals overtollige zouten of pesticiden. Daarom is het belangrijk om drainwater te behandelen. Voordat het drainwater wordt hergebruikt, wordt het eerst gefilterd om vuil, plantenresten of andere deeltjes te verwijderen. Daarnaast wordt het drainwater gedesinfecteerd door een UV-installatie. Hierdoor wordt het water blootgesteld aan ultraviolet licht, dat ongewenste organismen zoals schimmels, bacteriën, nematoden en virussen doodt. Bij deze desinfectietechniek worden geen chemicaliën gebruikt, wat het milieuvriendelijker maakt en de samenstelling, temperatuur en pH van het water niet beïnvloedt. Een andere desinfectiemethode is het gebruik van ozon. Ozon is een molecuul dat bestaat uit drie zuurstofatomen. Het heeft een sterk oxiderend vermogen, waardoor deze molecule zeer nuttig is voor waterzuivering. Oxidatie kan namelijk allerlei micro-organismen doden, zoals bacteriën en virussen.
Behandeling van regenwater
Regenwater is een waardevolle en duurzame bron van water, vooral in landen met veel neerslag zoals Nederland. Hierbij wordt het water tijdelijk opgeslagen in grote open bassins of reservoirs zodat het later kan worden gebruikt voor irrigatie. Voordat het regenwater daadwerkelijk kan worden gebruikt, wordt vaak een bandfilter gebruikt om grove deeltjes zoals vuil, bladeren en ander organisch materiaal uit het verzamelde regenwater te verwijderen voordat het verder wordt behandeld of gebruikt. Na mechanische filtratie door de bandfilter wordt het regenwater vaak behandeld met UV-licht om micro-organismen te doden, zoals bacteriën, virussen en algen, die schadelijk kunnen zijn voor planten of de waterkwaliteit. Deze combinatie van bandfilter en UV-behandeling zorgt ervoor dat het water vrij is van zowel vaste verontreinigingen als schadelijke micro-organismen.
Behandeling van water afkomstig van andere productieprocessen
Een minder gebruikelijke secundaire bron is water van andere productieprocessen binnen het bedrijf of van andere nabijgelegen industrieën. Voorbeelden zijn afval- of koelwater van elektriciteitscentrales, water van afvalwaterzuiveringsinstallaties of condenswater van een WKK. De uitdagingen bij het behandelen van deze waterstromen hangen sterk af van de bron. Een te hoge pH of wisselende samenstelling van hoofd- en sporenelementen zijn voorbeelden van veelvoorkomende uitdagingen bij de behandeling van water dat afkomstig is van andere productieprocessen. Wij kunnen ondersteuning op maat bieden bij het vinden van de beste oplossing om dit specifieke type waterbron te zuiveren.